Üdvözöllek a Csónakdepón!

Fontos tudnivalók

Ki vezethet csónakot?

Csónakot és vízi sporteszközt az vezethet, aki: 14. életévét betöltötte, úszni tud, a vezetésben kellő gyakorlattal rendelkezik, ismeri a 39/2003. (VI.13.) GKM rendelettel közzétett Hajózási Szabályzat rendelkezéseit és az igénybe vett vízterület sajátosságait. Ha több személy tartózkodik a csónakban, indulás előtt legalább a 16. életévét betöltött vezetőt kell kijelölni. Gépi meghajtású csónak esetén a vezető legalább 17 éves kell, hogy legyen.

Viharjelzés

I. fokú viharjelzésnél

Csónak – a szükséghelyzet kivételével – “Figyelmeztetés az elővigyázatosság betartására” jelzésnél csak a parttól számított 500 m távolságon belül közlekedhet.

II. fokú viharjelzésnél

Csónak – a szükséghelyzet kivételével – “Figyelmeztetés a fenyegető veszélyre” jelzésnél nem közlekedhet.

Vitorlás vízi sporteszköz

a)  a Beaufort-skála szerinti 6. fokozatot el nem érő szélnél a parttól számított legfeljebb 1500 m,

b)  a Beaufort-skála szerinti 6. fokozatot elérő, de a 8 fokozatot el nem érő szél esetén a parttól számított legfeljebb 200 m széles vízterületen – kivéve a kijelölt fürdőhely területét – közlekedhet.

Meteorológiai viszonyok jelzése tavakon

Az elővigyázatosságra figyelmeztető jelzést percenként 45 felvillanással működő sárga villogó fénnyel adják. Az elővigyázatosság betartására intő figyelmeztetés veszélyes jelenségek közeledtének lehetőségét jelzi a keletkezés idejére való utalás nélkül.

A fenyegető veszélyt jelző figyelmeztetést percenként 90 felvillanással működő sárga villogó fénnyel adják. A veszély jele a veszélyes jelenségek közvetlen közeledtére figyelmeztet.